HomeChampionship Indoor 2013Προκήρυξη Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Γυναικών Ιndoor 2013, ΕΛ.Ο.Κ

Προκήρυξη Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Γυναικών Ιndoor 2013, ΕΛ.Ο.Κ

Προκήρυξη Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Γυναικών Ιndoor 2013, ΕΛ.Ο.Κ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ, των Διεθνών Κανονισμών Κρίκετ και του Ν.2725 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

Προκηρύσσουμε

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών Indoor 2013

[toggle title=”Άρθρο 1: Σωματεία με δικαίωμα συμμετοχής” variation=”deepblue”]

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Ο.Κ. τα οποία έχουν υποβάλει εγγράφως δηλώσεις συμμετοχής.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 2: Έναρξη και λήξη πρωταθλήματος” variation=”deepblue”]

Ημερομηνία έναρξης ορίζεται τη Κυριακή 06/04/2013. Ημερομηνία λήξης ορίζεται η Κυριακή 29 / 12 / 2013.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 3: Αρμοδιότητα οργάνωσης και διεξαγωγής” variation=”deepblue”]

1. Την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος αναλαμβάνει η Επιτροπή Πρωταθλήματος η οποία αποτελείται, κατόπιν αποφάσεως της ΕΛ.Ο.Κ. από τους:
Α. Πρόεδρο τον κ. Μάζη Γεώργιο.
Β. Μέλη τον κ. Γούστη Στυλιανό και τον κ. Βιτουλαδίτη Μιλτιάδη.
2. Οι κληρώσεις όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. που βρίσκονται στην οδό Κώστα Γεωργάκη 26 την Τετάρτη 27/03/2013 και ώρα 18.00.
3. Οι διαιτητές επιστρέφουν το φύλλο αγώνα και τα μπαλόνια την επόμενη εργάσιμη της αγωνιστικής στη γραμματεία της Ομοσπονδίας το αργότερο μέχρι ώρα 14.00. Διαιτητές που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία θα παρακρατείται το 50% της αμοιβής τους.
4. Ο ορισμός γυμνασιάρχου είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσής του θα εκτελούν χρέη οι διαιτητές από κοινού.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 4: Σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος – Κατάταξη” variation=”deepblue”]

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρείς (3) Ομίλους και ένα (1) γύρο. Τον Α Όμιλο θα αποτελέσουν οι 4 ομάδες της Κέρκυρας. Οι Β και Γ Όμιλοι των Αθηνών θα αποτελούνται από τέσσερις (4) ομάδες έκαστος, κατόπιν κλήρωσης. Οι ομάδες κατατάσσονται βάση της βαθμολογίας που απέκτησαν στους Ομίλους τους.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ
Οι ομάδες βάσει των αγώνων στους Ομίλους τους αποκτούν βαθμολογία, την οποία διατηρούν και στην τελική φάση για να προκύψει η τελική κατάταξη.
Σημείωση:
1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που νίκησε στον μεταξύ τους αγώνα.
2. Σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσοτέρων των δύο ομάδων προηγείται στην κατάταξη η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα runs σε όλους τους αγώνες του Ομίλου της.
3. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες του Ομίλου της.
4. Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα bowled (ξύλα) σε όλους τους αγώνες του Ομίλου της.
5. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας με κλήρωση η οποία θα γίνει στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ. θα καταταγούν οι ομάδες.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Η τελική φάση θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα ή σε άλλο γήπεδο που θα ορίσει η ΕΛ.Ο.Κ.
Την 1η-2η-3η θέση καταλαμβάνουν οι πρώτοι των Ομίλων (Ά ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Β & Γ ΑΘΗΝΩΝ) ως εξής:
1ος ΑΓΩΝΑΣ: Ο πρώτος (1ος) του Β Ομίλου των Αθηνών θα αγωνιστεί με τον πρώτο (1ο) του Γ Ομίλου των Αθηνών. Ο ηττημένος καταλαμβάνει την 3η θέση.
2ος ΑΓΩΝΑΣ: Νικητής 1ου αγώνα με 1ο Ά Ομίλου Κέρκυρας.
Νικητής 1η θέση ηττημένος 2η θέση.

Για θέσεις 4-12 οι ομάδες κατατάσσονται βάσει της βαθμολογίας που απέκτησαν στους Ομίλους τους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα παρακάτω κριτήρια θα ισχύσουν για την κατάταξη:
(α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας 2 ομάδων προηγείται η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε όλους τους αγώνες.
(β) Σε νέα ισοβαθμία προηγείται η ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ (ρόνια) σε όλους τους αγώνες.
(γ) Εάν δεν προκύπτει κατάταξη προηγείται η ομάδα με τα περισσότερα out σε όλους τους αγώνες.
(δ) Όταν δεν προκύπτει κατάταξη προηγείται η ομάδα με τα περισσότερα bowled σε όλους τους αγώνες.
(ε) Εάν δεν προκύπτει κατάταξη θα ακολουθήσει κλήρωση στα γραφεία της ΕΛ.Ο.Κ.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 5: Γήπεδα αγώνων” variation=”deepblue”]

Οι αγώνες του Ομίλου της Κέρκυρας θα διεξαχθούν στο Ε.Α.Κ. Κέρκυρας. Οι αγώνες του Ομίλου των Αθηνών θα διεξαχθούν στο Ο.Α.Κ.Α. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα του ορισμού άλλων γηπέδων.
Διευκρινίζεται ότι λόγω ιδιομορφίας του Ε.Α.Κ.Κ. θα εφαρμοσθούν τα εξής:
1. ΥΨΟΣ
Και από τις δύο πλευρές θεωρούμε ότι η μπάλα βρίσκεται σε κανονικό χτύπημα, όταν αυτή δεν ακουμπά στο όριο (γραμμή ή όπως καθορίζεται).
2. ΝΕΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
Θεωρούμε τα ταμπλό του μπάσκετ και τις προεκτάσεις τους. Όσον αναφορά τα ταμπλό και τις προεκτάσεις τους, όταν η μπάλα μετά από χτύπημα της batter έρθει σε επαφή με τη μπασκέτα, που βρίσκεται πίσω της, η παίκτρια είναι out (roofed). Αν έρθει σε επαφή με την μπασκέτα που βρίσκεται πίσω από την bowler δεν έχουμε out και σημειώνουμε 6 ρόνια.
3. ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ
Οι τσιμεντένιες κολόνες είναι όρια του γηπέδου.
Τα όρια μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες του γηπέδου. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν τις αρχηγούς των ομάδων για τα ισχύοντα και για τυχών αλλαγές.
4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Για τη γραμματεία θα ορισθεί χώρος στην κερκίδα ή οπουδήποτε άλλου.
Όπου δεν υπάρχουν αποδυτήρια θα χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες στο άκρο τους. Απαγορεύεται η παρουσία οποιασδήποτε παίχτριας ή παράγοντα στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Τις παραγράφους 1,2,3,4 του παρόντος άρθρου η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να τις διαφοροποιήσει λόγω αλλαγής γηπέδων ή άλλης αιτίας.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 6: Ο αγώνας” variation=”deepblue”]

1. Το παραπάνω Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζει το ICC για τα πρωταθλήματα Indoor.
2. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος. Για κανένα λόγο η ώρα έναρξης του αγώνα δεν μετατίθεται πέραν της αρχικής ορισθείσας εκτός δικαιολογημένης καθυστέρησης.
3. Η γραμματεία και το φύλλο αγώνος θα είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία θα φροντίζει για τον ορισμό της, όπως και για την προετοιμασία του γηπέδου. Για τους αγώνες εκτός Κερκύρας υπεύθυνο για την προετοιμασία του γηπέδου είναι το γηπεδούχο σωματείο. Σε περίπτωση που η ορισθείσα από την ΕΛ.Ο.Κ. γραμματεία δεν προσέλθει, τότε υποχρεούνται τα αγωνιζόμενα σωματεία να ορίσουν άτομο για την καταγραφή του σκορ (scorer) άνευ χρηματικής αμοιβής. Σωματείο που αδυνατεί να ορίσει γραμματεία χάνει τον αγώνα και μηδενίζεται. Τα μπαλόνια, τα ξύλα και τα ρολίνια είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ.
4. Ο αγώνας αποτελείται από ένα (1) innings για κάθε ομάδα και κάθε innings αποτελείται από δέκα (10) overs.
5. Ο αγώνας θα αποτελείται από δύο (2) innings των 30 λεπτών έκαστο. Με τη λήξη του 1ου innings άμεσα ξεκινάει το 2ο innings χωρίς να μεσολαβήσει διάλειμμα. Καμία ομάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει declare (αφήσει πάλα).
6. Αν η ομάδα που κάνει fielding δεν ολοκληρώσει την ρίψη των 10 over στην καθορισμένη ώρα των 30 λεπτών, ο αγώνας μέχρι την ολοκλήρωση των 10 over συνεχίζεται κανονικά στο τέλος θα της επιβάλλεται ποινή 10 ρονιών για κάθε ένα καθυστερημένο over.
Το over που παίζεται κατά την ολοκλήρωση του χρόνου των 30 λεπτών θεωρείται ως εμπρόθεσμο ολοκληρωμένο over.
7. Αθλήτρια η οποία διαμαρτύρεται ή γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο προς οποιονδήποτε (διαιτητές, scorer, γυμνασίαρχο, παρατηρητές, μέλη των επιτροπών και Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., συναθλήτριες, αντίπαλες παίχτριες, παρευρισκομένους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) οι διαιτητές την παρατηρούν για πρώτη και μοναδική φορά (η παρατήρηση ισχύει και για τις 2 ομάδες και ενημερώνονται οι αρχηγοί τους). Εάν επαναληφθεί η ίδια ενέργεια από οποιαδήποτε αθλήτρια οποιασδήποτε ομάδας, οι διαιτητές θα δώσουν πέναλτι 5 ρόνια στην ομάδα της αθλήτριας που δημιούργησε το πρόβλημα. Στο τέλος του αγώνα η αθλήτρια που υπέπεσε στην παράβαση γράφεται στο φύλλο αγώνα και κρατείται το δελτίο της.
8. Η ώρα έναρξης του αγώνα θα καθορίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.
9. Οι διαιτητές δεν θα είναι πολύ αυστηροί στο να κρίνουν μια μπαλιά σαν wide. Οποιαδήποτε μπαλιά στην off-side (τραβερσάδα) ή leg-side (στην πισινή) η οποία κατά την γνώμη του διαιτητή δεν δίνει την δυνατότητα στην batter να παίξει ένα κανονικό κτύπημα από την θέση της θα είναι wide.
10. Σε αγώνες στους οποίους οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να κάνουν batting για τον συμφωνημένο αριθμό over, η ομάδα η οποία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό ρονιών είναι η νικήτρια. Αν το σκορ είναι ισόπαλο τότε το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία.
11. Η διαιτησία είναι ευθύνη της ΕΛ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον αγώνα ο ένας ή και οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας θα ισχύσουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 17 παρ. 2 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ.
12. Σε περίπτωση αποχώρησης αθλήτριας λόγω σοβαρού τραυματισμού και με την σύμφωνη γνώμη των διαιτητών, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μιας (1) αναπληρωματικού (η αθλήτρια που αποχώρησε δεν επανέρχεται). Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινά ή συνεχίζεται ο αγώνας όταν η ομάδα μείνει με πέντε (5) αθλήτριες.
13. Οι διαιτητές έχουν σαν επιπρόσθετο καθήκον να δείχνουν το πλήθος από τα ρόνια και τα extras που σημειώνονται στη γραμματεία. Επίσης είναι υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη του Φύλλου Αγώνα.
14. Κάθε αγώνας (2 innings) θα γίνεται με δύο μπαλόνια (όχι απαραίτητα καινούργια) ένα για κάθε innings. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των μπαλονιών.
15. Το pitch που θα γίνουν οι ρίψεις θα έχει μήκος 20,12μ.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 7: Κανονισμοί” variation=”deepblue”]

Οι κανονισμοί του κρίκετ θα εφαρμοσθούν με τις εξής εξαιρέσεις:
1. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 6 παίκτριες και επιπρόσθετα θα οριστεί και 1 αναπληρωματική. Σε περίπτωση που 1 παίκτρια υποστεί σοβαρό τραυματισμό, τότε η αναπληρωματική μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις. Τραυματισμοί όπως τράβηγμα κάποιου μύα, κράμπα κλπ δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.
2. Κάθε innings θα περιλαμβάνει το πολύ δέκα (10) over των έξη (6) μπαλονιών. Όλα τα over θα ριχτούν από την ίδια πλευρά. Η φερμαδόρος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα κάνει ρίψη. Σε περίπτωση που η αρχηγός υπολογίσει λάθος, ώστε να χρειαστεί η bowler να ρίξει 2 συνεχόμενα over, τότε θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 20 ρονιών και η φερμαδόρος θα επιτραπεί να ρίξει το ένα από τα 2 τελευταία over.
Διαιτητές και batters θα αλλάζουν πλευρά στο τέλος κάθε over.
3. Δεν μπορούν να ριχτούν πάνω από 2 over από την κάθε bowler. Over το οποίο έχει παιχτεί κατά ένα μέρος λόγω τραυματισμού, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται από αναπληρωματική ή από την φερμαδόρο και χρεώνεται από ένα over σε κάθε παίχτρια.
4. Το innings θα θεωρείται ολοκληρωμένο, όταν γίνει και το πέμπτο 5ο out.
5. Βatter η οποία σκοράρει 25 ρόνια γίνεται αυτομάτως «retired» αφού η φάση γίνει «νεκρή». Επανέρχεται στον αγώνα μετά και το τελευταίο out. Σε περίπτωση παραπάνω του ενός “retired”, επανέρχονται με την σειρά αποχώρησης.
ΛΟΓΟΙ OUT.
Εκτός από τους συνήθεις λόγους out που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του κρίκετ, οι παρακάτω αλλαγές θα εφαρμοστούν :
Η batter θα βγει out από πιάσιμο, όταν το μπαλόνι έχει κτυπήσει σε έναν από τους πλευρικούς τοίχους ή τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από την φερμαδόρο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακουμπήσει στο έδαφος και πιαστεί από μια παίκτρια (Σημείωση: Δεν αναφερόμαστε στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από την bowler) και δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ. Επιπρόσθετα η batter θα είναι out roofed εάν το μπαλόνι χτυπήσει πάνω από τα όρια ή στην οροφή ή σε οποιαδήποτε αντικείμενο που συνδέεται με αυτή (περίπτωση κρεμασμένου φωτιστικού). Σημείωση: Οι πλευρές του τοίχου οι οποίες βρίσκονται πάνω από μια σχεδιασμένη γραμμή κατά προσέγγιση στα 2,5 – 3 μέτρα θα θεωρούνται μέρος της οροφής. Εάν η batter βγει out για οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς λόγους , τότε δεν προστίθενται ρόνια στο σκορ.
Ι. Η batter δεν βγαίνει out, εάν το μπαλόνι αναπηδήσει από μια παίχτρια και χτυπήσει σε έναν από τους τοίχους και είναι σε σημείο που έχει ορισθεί σαν μέρος της οροφής.
ΙΙ. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει την σιδερένια ή άλλου υλικού βάση των ξύλων και πέσουν, δεν έχουμε out.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΡΟΝΙΑ.
Το σκορ στο Indoor Κρίκετ θα σημειώνεται ως εξής :
1. Εάν το μπαλόνι χτυπήσει τον τοίχο που θεωρείται όριο πίσω από την bowler χωρίς να έχει ακουμπήσει το έδαφος ή κάποιο άλλο τοίχο θα μετρήσει 6 ρόνια. Εάν, ωστόσο, το μπαλόνι ακουμπήσει το έδαφος, αλλά δεν ακουμπήσει κανέναν από τους άλλους τοίχους και χτυπήσει στον τοίχο που θεωρείται σαν όριο, θα μετρήσει 4 ρόνια.
2. Εάν το μπαλόνι κτυπήσει σε έναν ή περισσότερους από τους πλαϊνούς τοίχους ή στον πίσω τοίχο θα μετρήσει 1 ρόνι, ακόμη και αν το μπαλόνι στη συνέχεια χτυπήσει τον τοίχο πίσω από την bowler. 2 ρόνια θα προστεθούν στο σκορ εάν οι batters ολοκληρώσουν 1 ρόνι. (Εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε κάποιον από τους πλαϊνούς ή στον πίσω τοίχο και η batter μετά βγει out θα προστεθεί στο σκορ 1 ρόνι).
3. Δύο ρόνια θα προστεθούν στο σκορ, εάν η batter παίξει το μπαλόνι, το οποίο δεν θα χτυπήσει σε τοίχο και οι batters θα ολοκληρώσουν 1 ρόνι.
4. Ένα bye θα μετρήσει σαν ένα extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Ένα leg bye θα μετρήσει σαν ένα extra, εάν το μπαλόνι χτυπήσει σε έναν τοίχο (ακόμη και πάνω από το όριο). Σε κάθε περίπτωση που οι batters ολοκληρώσουν ένα ρόνι, θα προστεθούν 2 ρόνια στο σκορ.
5. Δύο bye ή δύο leg bye θα σημειωθούν στο σκορ, εάν οι batters ολοκληρώσουν 1 ρόνι χωρίς το μπαλόνι να χτυπήσει τον τοίχο.
6. No ball
Α. Η ποινή για ένα no ball θα είναι 3 ρόνια από no ball (και δε θα παιχθεί μια extra μπαλονιά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα no ball και wide δεν επαναλαμβάνονται)
και
1. Εάν η batter χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ κι όσα ρόνια σημειωθούν και χρεώνονται στην παίκτρια.
2. Εάν η batter δεν χτυπήσει την μπάλα, προστίθενται στο σκορ όσα ρόνια σημειωθούν σαν no ball.
Β. Από ένα χτύπημα της batter θα σημειώνονται ρόνια όπως στους κανονισμούς του σκορ 3.1., 3.2. Αυτά χρεώνονται στην batter.
Γ. Σε περίπτωση no ball η παίκτρια είναι out από run out ή roof out.
Αν παίκτρια του field ακουμπά το όριο (γραμμή ή τοίχο) δεν σημειώνονται 4 ή 6 ρόνια για το batting και υπάρχει out από ψιλή.
Δ. Επιπρόσθετα no ball θα σημειωθεί εάν το μπαλόνι κάνει γκέλ πίσω από την κεντρική γραμμή.
7.Wide
Α. Εάν αναγγελθεί wide ball και το μπαλόνι χτυπήσει σε τοίχο τότε 1 ρόνι θα προστεθεί στα 3 του wide ball και θα χρεώνονται σαν extras. Επιπρόσθετα, 2 ρόνια θα προστίθενται στο σκορ, και θα χρεώνονται σαν extras κάθε φορά που οι batters ολοκληρώνουν 1 ρόνι.
Β. Εάν αναγγελθεί wide ball, αλλά το μπαλόνι δεν χτυπήσει σε τοίχο, τότε 2 ρόνια θα χρεώνονται σαν extras για κάθε ρόνι που ολοκληρώνεται από τις batters. Εάν οι batters δεν τρέξουν τότε 3 ρόνια ποινής θα χρεώνονται σαν extras.
Γ. Αν ένα σκιτσέτο χτυπήσει σε τοίχο τότε θα μετρήσει μόνο 1 ρόνι στην batter ή στο σύνολο των extras που σημειώνονται. Επιπρόσθετα, σκιτσέτα που χτυπούν σε τοίχο για κάθε ένα θα προστίθεται στο σκορ 1 ρόνι.
Δ. Δεν θα σημειωθούν ρόνια, εάν η batter είναι out από πιάσιμο ή της δοθεί roofed out.
Ε. Εάν κατά την γνώμη του διαιτητή το μπαλόνι παγιδευτεί στα δίχτυα ή σε κάποιο άλλο εμπόδιο, τότε ο διαιτητής θα αναγγείλει και θα δείξει «dead ball» θα αναγνωρίσει ένα ρόνι για άγγιγμα σε τοίχο και, αν είναι εφαρμόσιμο, 2 ρόνια για κάθε ένα ρόνι που είναι σε εξέλιξη.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 8: Αθλήτριες με δικαίωμα συμμετοχής” variation=”deepblue”]

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος – Κυπέλλου συμμετέχουν μόνο αθλήτριες που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της ΕΛ.Ο.Κ. και έχουν εφοδιασθεί με το ατομικό δελτίο φιλάθλου αθλήτριας και το ατομικό δελτίο υγείας.
Στη σύνθεση κάθε ομάδας υποχρεωτικά συμμετέχει μια (1) αθλήτρια ηλικίας 15 – 18 χρόνων (γεννημένη από το 1998 – 1995). Σε περίπτωση που δεν συμμετέχει η προαναφερόμενη αθλήτρια, η ομάδα της μηδενίζεται. Η αθλήτρια αγωνίζεται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου της.
Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν στο γήπεδο τη θεωρημένη λίστα αθλητριών που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η παραπάνω λίστα, το σωματείο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα και μηδενίζεται.
Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται από την ΕΛ.Ο.Κ. ειδική άδεια συμμετοχής σε αθλήτριες μικρότερης ηλικίας (μετά από αίτηση του σωματείου που ανήκει ο αθλητής). Η Επιτροπή Πρωταθλήματος εισηγείται τη συμμετοχή της αθλήτριας στο Δ.Σ. το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει την τελική έγκριση και η αθλήτρια αγωνίζεται με την απόλυτη ευθύνη του σωματείου της.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 9: Προσέλευση ομάδων – Υποχρεώσεις” variation=”deepblue”]

Για την έκδοση άδειας διεξαγωγής των αγώνων από τις αρμόδιες αρχές θα μεριμνά η ΕΛ.Ο.Κ. εκτός της περίπτωσης αγώνων εκτός Κερκύρας, που υπεύθυνο είναι το γηπεδούχο σωματείο.
Όλες οι παίχτριες πρέπει να φορούν άσπρα ρούχα, εκτός και αν κάποια ομάδα έχει διαφορετικό χρώμα (ομοιόμορφη εμφάνιση, εκτός του χρώματος της μπάλας, το οποίο είναι κόκκινο και των αποχρώσεων).
Οι batters πρέπει να φορούν όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό του κρίκετ (γκέτες, γάντια κλπ.). Ο προστατευτικός εξοπλισμός όπως τα προστατευτικά μηρού, επιγονατίδες και περικνημίδες πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα.
Οι αθλήτριες γεννημένες από το 1995 και μετά υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κράνος. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαιτητές δε θα τις επιτρέπουν να αγωνιστούν.
Η επόμενη batter, μετά από out, πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί μπαλονιά εντός ενός λεπτού. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι out από χρόνο, αν ζητηθεί από τις παίκτριες του field.
Οι αρχηγοί των ομάδων υποχρεούνται να δίνουν τα δελτία των αθλητριών της ομάδας τους καθώς και τις λίστες με τις αθλήτριες που επιτρέπεται να αγωνίζονται την παρούσα αγωνιστική περίοδο (τα ονόματα των αθλητριών κατατίθενται στη γραμματεία σε έντυπο της ΕΛ.Ο.Κ.) 30 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε έχουν το δικαίωμα να πράξουν αυτό μέχρι και 20 λεπτά, πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα (μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ή σε περίπτωση που τα δελτία δεν φέρουν νόμιμη ιατρική βεβαίωση, τότε η ομάδα θεωρείται ότι δεν έχει προσέλθει νομότυπα στον αγώνα και μηδενίζεται). Ταυτόχρονα διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων προβαίνουν σε κλήρωση για το ποιά ομάδα θα κάνει batting ή fielding. Εάν οι διαιτητές του αγώνα που εξελίσσεται είναι διαιτητές και στον επόμενο αγώνα τότε την κλήρωση εκτελούν οι αρχηγοί των ομάδων (20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα) και ενημερώνουν την γραμματεία ή με την πρώτη ευκαιρία τους διαιτητές του αγώνα.
Η μπάλα των αγώνων θα είναι το Senior Readers Supaball Match χρώματος κόκκινο.
Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων θα είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η ΕΛ.Ο.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει αγώνες και άλλες ημέρες της εβδομάδος εάν το κρίνει σκόπιμο.
Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σωματεία είναι υπεύθυνα για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αθλητριών τους.
Στο ειδικό έντυπο θα αναγράφονται όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της κάθε ομάδας καθώς επίσης και οι ιδιότητές τους. Το ανώτερο θα επιτρέπονται 4 (εκτός των 7 αθλητριών), οι οποίοι θα είναι 1 υπεύθυνος συνοδός. 1 προπονητής, 1 βοηθός προπονητή κα 1 ιατρός.
Πέραν των 4 απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος να έχει παρουσία στον πάγκο της ομάδας. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για την τήρηση της παρουσίας των επιτρεπομένων παραγόντων και να απομακρύνουν τους μη προβλεπόμενους. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν και υποδεικνύουν την απομάκρυνση των μη εχόντων εργασία. Εάν δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των διαιτητών οι διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και τον κατοχυρώνουν στην άλλη ομάδα.
Οι προπονητές και συνοδοί των ομάδων θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πνεύμα του κρίκετ (spirit of cricket).
Απαγορεύεται το coaching.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 10: Αναβολές αγώνων” variation=”deepblue”]

1 . Σε περίπτωση που αγώνας αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε από οποιαδήποτε αιτία και πρόκειται να επαναληφθεί, ορίζεται εκ νέου μετά από απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος.
2. Ρητά αναφέρεται ότι τυχόν μη καταβολή οδοιπορικών από την ΕΛ.Ο.Κ. δεν συνιστά λόγο αναβολής αγώνα.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 11: Συμμετοχή και δελτία αθλητικής ιδιότητας” variation=”deepblue”]

1. Έχοντας υπόψη το άρθρο 13 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΛ.Ο.Κ. οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να παρουσιάζονται στον αγωνιστικό χώρο με ελάχιστο αριθμό αθλητριών έξι (6).
2. Θεωρούμε ότι αθλήτρια που μπήκε σαν αλλαγή έχει συμμετοχή όταν έχει αγωνιστική παρουσία σε 3 overs. Οι διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν στο φύλλο αγώνα τη συμμετοχή της αθλήτριας.
3. Οι αθλήτριες που ανήκουν στις ομάδες που αγωνίζονται πρέπει να έχουν τα σχετικά δελτία της ΕΛ.Ο.Κ. Ο έλεγχος των δελτίων θα γίνεται πριν την έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή.
4. Τα δελτία των αθλητριών δύνανται οι αρχηγοί των ομάδων να τα ζητήσουν προς έλεγχο, σε κάθε περίπτωση, πριν το κλείσιμο του φύλλου αγώνα, αφού προηγουμένως ενημερώσουν το διαιτητή.
5. Δεν επιστρέφεται δελτίο παίκτριας, όταν υποβληθεί ένσταση σχετικά με την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή της ή και για οποιοδήποτε παράπτωμα.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 12: Ενστάσεις” variation=”deepblue”]

Σε περίπτωση κατά την οποία διαγωνιζόμενο σωματείο υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση, βάσει του δικαιώματος που απορρέει από τον Εσωτερικό Κανονισμό, υποχρεούται να καταβάλει το ποσόν (παράβολο) των 100,00 Ευρώ στην ΕΛ.Ο.Κ. εντός 48 ωρών. Εάν η ένσταση απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή το παραπάνω ποσό εκπίπτει υπέρ της ΕΛ.Ο.Κ. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το παράβολο.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 13: Οικονομικά θέματα” variation=”deepblue”]

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. η αποζημίωση των διαιτητών και της γραμματείας ορίζεται σε 10 € καθαρά έκαστος.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 14: Βαθμολογία” variation=”deepblue”]

Η βαθμολογία η οποία θα ισχύσει στους αγώνες πρωταθλήματος θα είναι η εξής:
1. Νίκη τρεις (3) βαθμούς
2. Ισοπαλία δύο (2) βαθμούς
3. Ήττα ένας (1) βαθμός
4. Μηδενισμός (0) βαθμοί
5. Αποκλεισμός (0) βαθμοί

Προσάρτηση κανονισμών για το σκοράρισμα

Extras Χτύπημα σε τοίχο Χωρίς Τρέξιμο Με τρέξιμο
Wide Όχι 3 wide 3+2=5 wide
Ναι 3 wide + 1= 4 3 wide + 1 + 2 =6 wide
Χτύπημα no-ball Όχι 3 no ball 3 no ball + 2 = 5 no ball
Ναι 3 no ball + 1= 4 3 no ball + 1 + 2 =6 no ball
Bye Όχι Δε σημειώνονται ρόνια 2 bye
Ναι 1 bye 3 bye
Leg Bye Όχι Δε σημειώνονται ρόνια 2 leg-bye
Ναι 1 leg-bye 3 leg-bye

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 15: Έπαθλα – Βραβεία” variation=”deepblue”]

1 . Στην Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και χρυσά μετάλλια.
2 . Στην δεύτερη ομάδα θα απονεμηθούν αργυρά μετάλλια .
3 . Στην τρίτη ομάδα θα απονεμηθούν χάλκινα μετάλλια.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 16: Έλεγχος ντόπινγκ σε αθλήτριες” variation=”deepblue”]

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμου, οι αθλήτριες του κρίκετ είναι υποχρεωμένες να δέχονται τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ εντός ή εκτός αγώνων όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους κατά νόμο φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν σχετική εντολή.
Για το ντόπινγκ ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό της ΕΛ.Ο.Κ.

[/toggle]
[toggle title=”Άρθρο 17: Γενικά” variation=”deepblue”]

Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, καθώς επίσης κάθε ασάφεια που χρειάζεται συμπλήρωση ή διευκρίνιση, θα ρυθμίζεται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

[/toggle]

Share With: