HomeΚανονισμοίΚανονισμός Διαιτητών ΕΛ.Ο.Κ

Κανονισμός Διαιτητών ΕΛ.Ο.Κ

Κανονισμός Διαιτητών ΕΛ.Ο.Κ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ , έχοντας υπ’ όψιν της τις διατάξεις του άρθρου 44 και 45 του ν. 2725/99 , όπως αυτά αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 67 και 68 του ν. 3057 / 2002 και των τροποποιήσεων τους , τις διατάξεις του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΛ.Ο.Κ. , εκδίδει τον παρακάτω ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ .

[toggle title=” Άρθρο 1 – Αρμοδιότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ “]

Τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της διαιτησίας στο άθλημα του Κρίκετ ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ .
Η ΕΛ.Ο.Κ. ασκεί τις αρμοδιότητές της στα θέματα διαιτησίας με τα όργανά της που αναφέρονται στον παρόντα Κανονισμό.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 2 – Όργανα Διαιτησίας “]

1 . Στην ΕΛ.Ο.Κ. λειτουργεί το όργανο διαιτησίας με την ονομασία Επιτροπή Διαιτησίας ( Ε.Δ.) , η οποία αποτελείται από πέντε ( 5 ) μέλη και η διάρκεια της θητείας της είναι διετής , που μπορεί να ανανεώνεται.
2 . Η Ε.Δ. συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή , την αξιολόγηση , τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών των αγώνων Κρίκετ . Η Ε.Δ. , επίσης , συνεργάζεται με την ΕΛ.Ο.Κ. και την Ομοσπονδία διαιτητών για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της διαιτησίας . Ακόμη συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Διαιτητών για την προεπιλογή και αξιολόγηση των διαιτητών και τη διοργάνωση κεντρικών και περιφερειακών σεμιναρίων .
3 . Η Ε.Δ. στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διεθνείς διαιτητές υψηλού κύρους ή καθηγητές διαιτησίας . Εάν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι πιο πάνω , στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διαιτητές της ανώτατης κατηγορίας αγώνων .
4 . Τα μέλη της Ε.Δ. ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο ( Δ.Σ. ) της ΕΛ.Ο.Κ.., με πλειοψηφία των τριών πέμπτων ( 3/5 ) του συνόλου των μελών του και μπορούν να παυτούν μόνο με απόφαση των τεσσάρων πέμπτων ( 4/5 ) των μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. , για ιδιαίτερα σπουδαίο λόγο . Το Δ.Σ. επίσης της ΕΛ.Ο.Κ.. ορίζει από τα μέλη της Ε.Δ. τον πρόεδρο αυτής . Ο πρόεδρος ορίζει τον αναπληρωτή του , ο οποίος τον αντικαθιστά στα καθήκοντά του , όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.
Για τη γραμματειακή υποστήριξη της Ε.Δ. , μπορεί να ορίζεται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. υπάλληλος του διοικητικού της προσωπικού.
5 . Στο πλαίσιο των ως άνω αρμοδιοτήτων η Ε.Δ. ιδίως:
α . Ενισχύει το επιτελικό έργο της ΕΛ.Ο.Κ. σχετικά με τη διαιτησία και κυρίως με τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.
β . Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. και στην Ομοσπονδία Διαιτητών την οργάνωση και λειτουργία σχολών διαιτησίας και την οργάνωση σεμιναρίων στους διαιτητές . Για το σκοπό αυτό , συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Διαιτητών , παρέχοντας γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες.
γ . Παρακολουθεί το έργο των διαιτητών και προβαίνει στην αξιολόγηση , προαγωγή και επιλογή αυτών , με βάση τα κριτήρια και τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
δ . Ορίζει τους διαιτητές στους διάφορους αγώνες που διεξάγονται.
ε . Ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο στους διαιτητές.
στ. Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. για τυχόν τροποποιήσεις στον παρόντα Κανονισμό Διαιτησίας ή σε άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα διαιτησίας.
ζ . Ενημερώνει τους διαιτητές σχετικά με ερμηνευτικές διατάξεις των Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρίκετ ( ECC ) και επιμελείται της μετάφρασης των τροποποιήσεων σ΄ αυτούς.
η . Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. τον Κανονισμό λειτουργίας της Ε.Δ. και των λοιπών οργάνων διαιτησίας και τυχόν τροποποιήσεις αυτού.
θ . Τηρεί τις εκθέσεις διαιτησίας που υποβάλλουν οι διαιτητές στους αγώνες που ορίζονται.
ι . Προτείνει τους διαιτητές σε αποστολές στο εξωτερικό για επιμόρφωση ή για αγώνες.
ια . Ασχολείται με κάθε άλλο θέμα σχετικό με διαιτησία που της ανατίθεται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. και που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου.
6 . Οι αποφάσεις των οργάνων διαιτησίας είναι οριστικές , άμεσα εκτελεστές και δεν χρήζουν επικύρωσης από άλλα όργανα ή επιτροπές της ΕΛ.Ο.Κ.
7 . Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. θεσπίζεται κανονισμός λειτουργίας των οργάνων διαιτησίας.
8 . Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999 ισχύουν ανάλογα για τα μέλη των οργάνων διαιτησίας , τα οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν στα όργανα αυτά , εφόσον έχουν κώλυμα από τα προβλεπόμενα στις ως άνω διατάξεις.
9 . Οι σκόρερ ( γραμματεία ) δεν εκτελούν διαιτητικό έργο .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 3 – Διαιτητές Εν Ενεργεία Και Μη Εν Ενεργεία “]

Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού , οι διαιτητές Κρίκετ διακρίνονται σε διαιτητές εν ενεργεία και σε διαιτητές μη εν ενεργεία.
1 . Η ιδιότητα του διαιτητή εν ενεργεία αποκτάται με την κτήση του διπλώματος διαιτητή , την έγκριση της εγγραφής του στο μητρώο διαιτητών που τηρείται από την ΕΛ.Ο.Κ.
Διαιτητής μη εν ενεργεία θεωρείται ο διαιτητής ο οποίος δεν έχει διαιτητεύσει καμία διοργάνωση εσωτερικού ή εξωτερικού επί δύο ( 2 ) συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους.
2 . Για τη στελέχωση των οργάνων διαιτησίας και την κάλυψη άλλων θέσεων αυτής που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό , ως επιλέξιμοι διαιτητές μη εν ενεργεία κρίνονται όσοι :
α . Είχαν ευδόκιμη προσφορά υπηρεσιών ως διαιτητές για μια τριετία.
β . Έχουν παρακολουθήσει στις προηγούμενες δύο αγωνιστικές περιόδους πρόγραμμα ειδικού επιμορφωτικού σεμιναρίου που οργανώνεται από την ΕΛ.Ο.Κ. , σε συνεργασία με την Ε.Δ. και έχουν τελειώσει με επιτυχία τις προβλεπόμενες στο πρόγραμμα αυτό προφορικές και γραπτές εξετάσεις.
γ . Έχουν συμπληρώσει ένα έτος τουλάχιστον από την οριστική διαγραφή τους από τους πίνακες των εν ενεργεία διαιτητών.
δ . Έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στην ΕΛ.Ο.Κ. ή στην Ε.Δ. ζητώντας να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένο όργανο ή θέση διαιτησίας.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 4- Κτήση Της Ιδιότητας Του Διαιτητή/Δίπλωμα Διαιτησίας/Σχολές – Σεμινάρια Διαιτησίας”]

Την ιδιότητα του διαιτητή λαμβάνουν οι κάτοχοι διπλώματος σχολής διαιτησίας Κρίκετ , ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση αυτής .
1 . Σχολές : Για να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στη σχολή διαιτησίας πρέπει :
α . Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του .
β . Να έχει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής .
γ . Να μη συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999 , όπως αυτός ισχύει .
Η ΕΛ.Ο.Κ. οργανώνει και διεξάγει τις σχολές διαιτησίας στην Κέρκυρα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας . Για το σκοπό αυτό , συνεργάζεται με Ε.Δ. .
Ορίζει τους καθηγητές διαιτησίας που θα διδάσκουν στις σχολές και οι οποίοι θα πρέπει να είναι διεθνείς διαιτητές μεγάλης εμπειρίας , τη διδακτέα ύλη και την εξεταστική επιτροπή.
δ . Μετά το πέρας των σχολών διαιτησίας , στους επιτυχόντες απονέμεται δίπλωμα διαιτησίας Κρίκετ , κατόπιν ειδικών εξετάσεων .
2 . Σεμινάρια : Τα σεμινάρια διαιτησίας είναι δύο ειδών :
α . Τα επιμορφωτικά
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνονται από την ΕΛ.Ο.Κ., που ορίζει τους καθηγητές που θα διδάσκουν τη διδακτέα ύλη και την εξεταστική επιτροπή. Συνεργάζεται για τα σεμινάρια αυτά με την Ε.Δ. . Τα σεμινάρια αυτά διεξάγονται :
1 . Στους υποψηφίους να καταταγούν στην Α΄ και Β΄ κατηγορία διαιτητές και
2 . Στους μη εν ενεργεία υποψηφίους για στελέχωση των επιτροπών διαιτησίας και άλλων θέσεων αυτών .
Όλοι οι πιο πάνω υφίστανται γραπτή και προφορική δοκιμασία , όταν λήξουν τα μαθήματα που διδάσκονται . Στις γραπτές εξετάσεις εξασφαλίζεται η ανωνυμία των εξεταζόμενων .
Στα επιμορφωτικά σεμινάρια διδάσκονται , εκτός άλλων , υποχρεωτικά και τα εξής :
1. Κανονισμός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κρίκετ ( ΕCC )
2. Κανονισμοί της ΕΛ.Ο.Κ. . Η ύλη που διδάσκεται διανέμεται στους υποψηφίους πριν από την έναρξη των σεμιναρίων.

Β . Τα ενημερωτικά
Τα ενημερωτικά σεμινάρια διοργανώνονται από την ΕΛ.Ο.Κ. , σε συνεργασία με την Ε.Δ. . Στα σεμινάρια αυτά γίνεται υπενθύμιση θεμάτων που διδάσκονται στα επιμορφωτικά και ενημέρωση των διαιτητών για τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει σε άρθρα των Κανονισμών της ΕΛ.Ο.Κ. και σε συστήματα αγώνων.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 5 – Κατηρογίες Διαιτητών”]

Οι διαιτητές αξιολογούνται από την Ε.Δ. και κατατάσσονται κατ΄ έτος στις πιο κάτω κατηγορίες , σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα και τις επιδόσεις και ικανότητές τους , κατά τα ειδικότερα καθοριζόμενα σε επόμενες διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
— Διαιτητές Γ΄ κατηγορίας ( ΔΓΚ )
— Διαιτητές Β΄ κατηγορίας ( ΔΒΚ )
— Διαιτητές Α΄ κατηγορίας ( ΔΑΚ )
— Επίσης υπάρχει και ιδιαίτερη κατηγορία διαιτητών , οι διεθνείς διαιτητές
Η κατάταξη των διαιτητών γίνεται κατ΄ έτος το μήνα Φεβρουάριο , ύστερα από αξιολόγησή τους από την Ε.Δ.
1 . Διαιτητές Γ΄ κατηγορίας:
Στην κατηγορία των διαιτητών Γ΄ κατηγορίας κατατάσσονται αρχικά και για μια αγωνιστική περίοδο όσοι αποκτούν δίπλωμα της σχολής διαιτησίας . Από την επόμενη όμως αγωνιστική περίοδο , παραμένουν στην κατηγορία αυτή όσοι :
α. Έχουν διαιτητεύσει τουλάχιστον πέντε ( 5 ) αγώνες σε κάθε είδους επίσημους αγώνες .
β. Έχει διαπιστωθεί μια σχετικά καλή τους απόδοση στους αγώνες που διαιτήτευσαν .
γ . Έχουν επιδείξει διαπιστωμένα καλή διαγωγή και συνέπεια στην άσκηση των καθηκόντων τους .
Επίσης στην κατηγορία των διαιτητών Γ΄ κατηγορίας κατατάσσονται και όσοι διαιτητές υποβιβάζονται από τη Β΄ κατηγορία διαιτητών.
Οι διαιτητές Γ΄ κατηγορίας μπορούν να διαιτητεύουν ως κύριοι διαιτητές στους εξής αγώνες : Εσωτερικά πρωταθλήματα συλλόγων , τουρνουά συλλόγων χωρίς αξιολόγηση , Πανελλήνια πρωταθλήματα της ΕΛ.Ο.Κ. , παίδων και κορασίδων .
2 . Διαιτητές Β΄ κατηγορίας:
Στη Β΄ κατηγορία διαιτητών κατατάσσονται οι διαιτητές που :
α . Έχουν τελειώσει με επιτυχία τη γραπτή και πρακτική δοκιμασία σε σεμινάριο που διεξάγεται για υποψήφιους διαιτητές Β΄ κατηγορίας , προς διαπίστωση των γνώσεών τους οι οποίες απαιτούνται για την κατηγορία αυτή.
β . Οι διαιτητές που έχουν διαιτητεύσει ως διαιτητές Γ΄ κατηγορίας τουλάχιστον πενήντα ( 50 ) αγώνες, από τους οποίους οι είκοσι πέντε ( 25 ) τουλάχιστον σε διοργανώσεις της ΕΛ.Ο.Κ.
γ . Έχει διαπιστωθεί η καλή τους απόδοση στους αγώνες που διαιτήτευσαν .
δ . Έχουν διαπιστωμένα επιδείξει καλή διαγωγή και συνέπεια στην άσκηση των καθηκόντων τους .
ε . Οι διαιτητές που ανήκαν στην Α΄ κατηγορία και υποβιβάστηκαν από την Ε.Δ. στη Β΄ κατηγορία .
Οι διαιτητές Β΄ κατηγορίας μπορούν να διαιτητεύσουν στους εξής αγώνες : πρωταθλήματα , εσωτερικά πρωταθλήματα συλλόγων ,τουρνουά συλλόγων χωρίς διεθνή αξιολόγηση , και σε πανελλήνια πρωταθλήματα , διεθνή τουρνουά και πρωταθλήματα .
3 . Διαιτητές Α΄ κατηγορίας:
Στην Α΄ κατηγορία διαιτητών κατατάσσονται οι διαιτητές που :
α . Έχουν τελειώσει με επιτυχία τη γραπτή και πρακτική δοκιμασία σε σεμινάριο που διεξάγεται για υποψηφίους διαιτητές Α΄ κατηγορίας , προς διαπίστωση των γνώσεών τους που απαιτούνται για την κατηγορία αυτή .
β . Έχουν διαιτητεύσει ως διαιτητές Β΄ κατηγορίας τουλάχιστον τριάντα ( 30 ) αγώνες από τους οποίους οι είκοσι ( 20 ) τουλάχιστον σε διοργανώσεις της ΕΛ.Ο.Κ. ή σε διεθνείς διοργανώσεις .
γ . Έχει διαπιστωθεί η καλή τους απόδοση στους αγώνες που διαιτήτευσαν.
δ . Έχουν επιδείξει καλή διαγωγή και συνέπεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι διαιτητές Α΄ κατηγορίας μπορούν να διαιτητεύουν ως διαιτητές στους εξής αγώνες : Πάσης φύσεως τουρνουά και πρωταθλήματα και σε μη διεθνή τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση και σε πάσης φύσεως αγώνες Κρίκετ.
4 . Διεθνείς διαιτητές :
Διεθνείς διαιτητές είναι οι διαιτητές που αποκτούν την ιδιότητα αυτή με απόφαση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας κρίκετ ( ΕCC ) . Οι διεθνείς διαιτητές μπορούν να διαιτητεύουν ως διαιτητές σε πάσης φύσεως αγώνες Κρίκετ.
Λόγω του συστήματος αξιολόγησης της Παγκόσμιας ομοσπονδίας κρίκετ ( ΕCC ), η Ε.Δ. υποβάλλει στην EL.O.K. πρόταση μόλις ο διαιτητής Α΄ κατηγορίας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τον τίτλο του διεθνούς διαιτητή , ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου .
Η ως άνω πρόταση που υποβάλλει η Ε.Δ. με τους προτεινόμενους διαιτητές δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. της ΕΛ.O.K.
Ακολούθως το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. προτείνει στη Παγκόσμια ομοσπονδία κρίκετ ( ΕCC ) τους διαιτητές , για να κρίνει αυτή ποιους θα κάνει διεθνείς.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 6 – Άσκηση Του Έργου Των Εν Ενεργεία Και Μη Εν Ενεργεία Διαιτητών”]

1 . Διαιτητής εν ενεργεία δεν μπορεί να ασκήσει το έργο του διαιτητή σε οποιαδήποτε διοργάνωση αγώνων που ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΛ.Ο.Κ., αν δεν είναι εγγεγραμμένος στον οικείο πίνακα ορισμού διαιτητών της ΕΛ.Ο.Κ. . Η εγγραφή των διαιτητών εν ενεργεία στους οικείους πίνακες ορισμού διαιτητών γίνεται , ύστερα από επιλογή από την Ε.Δ. των κατάλληλων διαιτητών κατά κατηγορία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος Κανονισμού.
2 . Διαιτητής μη εν ενεργεία δεν μπορεί να επιλεγεί ως μέλος οργάνου διαιτησίας ή για κάλυψη άλλης θέσης αυτής , αν δεν είναι ε εγγεγραμμένος στον οικείο πίνακα διαιτητών της ΕΛ.Ο.Κ.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 7 – Διαδικασία Αξιολόγησης Και Κατάταξης Σε Κατηγορίες Των Εν Ενεργεία Διαιτητών/Πίνακες”]

1 . Η ΕΛ.Ο.Κ. αποστέλλει το αργότερο μέχρι το τέλος κάθε έτους στην Ε.Δ. πίνακα όλων των κατηγοριών των εν ενεργεία διαιτητών, μαζί με τα στοιχεία που τους αφορούν (αριθμό αγώνων που διαιτήτευσαν κατά κατηγορία πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, πειθαρχική κατάσταση κλπ.), καθώς επίσης και έγγραφη αιτιολογημένη πρότασή της προς την Ε.Δ., για το ποιοι διαιτητές κρίνονται ικανοί για την ανάλογη κατάταξή τους σε κατηγορίες και ένταξή τους στους οικείους πίνακες ορισμού σε αγώνες πρωταθλημάτων και λοιπούς αγώνες.
Στους καταλόγους διαιτητών του πίνακα που παραλαμβάνει η Ε.Δ. από την ΕΛ.Ο.Κ. μπορεί να προσθέσει και άλλους διαιτητές.
2 . Οι υποψήφιοι για αξιολόγηση και ένταξη στους οικείους πίνακες διαιτητές οφείλουν να υποβάλουν:
α . Δήλωση συμμετοχής.
β . Αντίγραφο ποινικού μητρώου και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κώλυμα από τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999, όπως αυτός ισχύει, και ότι, σε περίπτωση επιγενόμενης εμφάνισης ενός τέτοιου κωλύματος, θα υπάρξει συμπληρωτική δήλωση.
γ . Αποδεικτικό ότι υπέβαλαν, κατά το τελευταίο έτος δήλωση περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, των συζύγων τους και των ανήλικων ή προστατευόμενων τέκνων τους στον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά τις διατάξεις του Ν. 2429/1996 (ΦΕΚ 155, Α΄), καθώς επίσης και στο Ελεγκτικό Συμβούλιο.
3 . Ακολούθως η Ε.Δ. το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιους έτους προβαίνει σε αξιολόγηση των ως άνω διαιτητών και επιλέγει, μόνο με βάση το σύνολο των στοιχείων αξιολόγησης του άρθρου 5 του παρόντος, τους διαιτητές που κρίνονται κατάλληλοι για την κατάταξή τους σε κάποια κατηγορία και εγγραφή τους στον πίνακα ορισμού διαιτητών.
4 . Όποιος υποψήφιος διαιτητής συμπεριληφθεί σε πίνακες χωρίς να έχει υποβάλει τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, διαγράφεται αυτοδικαίως από τους πίνακες. Αν ο υποψήφιος υποβάλει ψευδή δήλωση ή αποσιωπήσει επιγενόμενο κώλυμα της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, διαγράφεται από τους πίνακες και δεν θα μπορεί εφεξής να συμμετέχει σε όργανα διαιτησίας.
5 . Δεν επιτρέπεται να επιλεγεί και να καταταγεί διαιτητής στην ίδια ή σε ανώτερη κατηγορία, εφόσον αυτός κατά την αγωνιστική περίοδο που πέρασε τιμωρήθηκε τελεσίδικα με ποινή πάνω από τρεις (3) μήνες αποκλεισμό από διαιτησία αγώνων.
6 . Διαιτητής εν ενεργεία που υποβιβάστηκε από την Ε.Δ. σε χαμηλότερη κατηγορία για να επανενταχθεί στην κατηγορία που ανήκε πρέπει, εκτός των άλλων προϋποθέσεων, να διαιτητεύσει το 33% του αριθμού των αγώνων που απαιτούνται για την κατάταξή του στην κατηγορία από την οποία υποβιβάστηκε. Οι μισοί τουλάχιστον από τους αγώνες θα πρέπει να είναι σε διοργανώσεις της ΕΛ.Ο.Κ. ή σε διεθνείς διοργανώσεις.
7 . Διαιτητής που δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνες επί τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες των μη εν ενεργεία διαιτητών, επανεντάσσεται στην κατηγορία όπου ανήκε πριν την συμπερίληψή του σε αυτούς αυτοδικαίως με την πρώτη συμμετοχή του σε αγώνα.
Διαιτητής που δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνες επί τέσσερις ή περισσότερες συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες των μη εν ενεργεία διαιτητών, επανεντάσσεται στην κατηγορία όπου ανήκε πριν τη συμπερίληψή του σε αυτούς μετά τη συμμετοχή του με επιτυχία σε γραπτή και πρακτική δοκιμασία σε σχετικό σεμινάριο, άλλως στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
8 . Στους καταρτιζόμενους πίνακες οι διαιτητές εγγράφονται με αλφαβητική σειρά.
9 . Η ισχύς των πινάκων είναι ετήσια. Οι πίνακες κοινοποιούνται στην ΕΛ.Ο.Κ. , και στους Διαιτητές .
10 . Διαιτητής που έχει τιμωρηθεί την ίδια αγωνιστική περίοδο με ποινή προσωρινού αποκλεισμού δύο φορές τουλάχιστον και η συνολική ποινή υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες τίθεται αυτοδικαίως εκτός πινάκων ορισμού διαιτητών για την αγωνιστική περίοδο που διανύεται.
11 . Επανεγγραφή διαιτητή που διαγράφηκε.
Διαιτητής που διαγράφηκε από τον πίνακα ορισμού διαιτητών ορισμένης κατηγορίας στην οποία είχε καταταγεί, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, δεν μπορεί να κριθεί εκ νέου για την εγγραφή του στον εν λόγω πίνακα, πριν από την παρέλευση διετίας από τη διαγραφή.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 8 – Ορισμός Διαιτητών”]

1 . Η Ε.Δ. ορίζει τους διαιτητές των εκάστοτε αγώνων πρωταθλημάτων και λοιπών διοργανώσεων σε ειδικές προς τούτο συγκαλούμενες συνεδριάσεις, με επιλογή διαιτητών από τους αντίστοιχους πίνακες.
2 . Η Ε.Δ., ανάλογα με την κρισιμότητα των αγώνων, μπορεί να χρησιμοποιεί διαιτητές ανώτερης κατηγορίας σε αγώνες που συμμετέχουν διαιτητές κατώτερων κατηγοριών.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 9 – Αποζημιώσεις Διαιτητών”]

1 . Οι διαιτητές δικαιούνται αποζημίωσης για κάθε αγώνα στον οποίο ασκούν καθήκοντα διαιτητή, καθώς επίσης, σε περίπτωση διαιτησίας σε αγώνα εκτός της έδρας τους, και εξόδων κίνησης, διαμονής και διατροφής.
2 . Το ύψος των ποσών των αποζημιώσεων και των εξόδων κίνησης, διαμονής και διατροφής των διαιτητών, καθώς και ο τρόπος καταβολής τους, καθορίζονται από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ., ύστερα από γνώμη της Ε.Δ. , πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 10 – Εξαιρέσεις Διαιτητών – Κωλύματα”]

1 . Διαιτητές έχουν το δικαίωμα, ύστερα από την επιλογή τους και πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, να δηλώνουν εγγράφως στην Ε.Δ. ότι δεν επιθυμούν να διευθύνουν τους αγώνες κάποιου σωματείου , οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στους αντίστοιχους ορισμούς.
2 . Εάν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου διαιτητής ζητήσει εγγράφως από την Ε.Δ. εξαίρεση κάποιου σωματείου , το αίτημά του μπορεί να εγκριθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχει σπουδαίος και σοβαρός λόγος

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 11 – Τα καθήκοντα των Διαιτητών”]

1 . Στα καθήκοντα του διαιτητή συμπεριλαμβάνονται:
α . Άφιξη στον αγωνιστικό χώρο 20-30 λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων και προπαρασκευή των σχετικών με τη διαιτησία.
β . Παραμονή στον αγωνιστικό χώρο μέχρι τη λήξη των αγώνων.
γ . Ενημέρωση των φύλλων αγώνων.
δ . Επίλυση των ζητημάτων που τυχόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρίκετ ( ECC ) και της ΕΛ.Ο.Κ. καθώς και των όρων της προκήρυξης των αγώνων .
ε . Τήρηση των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. και της προκήρυξης των αγώνων.
στ. Κλήρωση .
ζ . Φύλαξη των φύλλου αγώνα σε περίπτωση διακοπής .
η . Υποβολή μετά τη λήξη των αγώνων (και το αργότερο μέσα σε 48 ώρες) του φύλλου αγώνα ή έκθεσης και ό,τι άλλο στοιχείο μπορεί να ζητεί η προκήρυξη των αγώνων .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 12 – Πειθαρχικός Έλεγχος Διαιτητών”]

1 . Ο διαιτητής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οφείλει να τηρεί τους οικείους Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρίκετ . και της ΕΛ.Ο.Κ., τις προκηρύξεις αγώνων, τις εγκυκλίους, οδηγίες και αποφάσεις των επιτροπών διαιτησίας και των λοιπών οργάνων της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής, τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, καθώς επίσης και τις αρχές της καλής πίστης, της αθλητικής δεοντολογίας και χρηστότητας, του αθλητικού πνεύματος, του έντιμου συναγωνισμού και της ηθικής. Επίσης ο διαιτητής οφείλει να επιδεικνύει εν γένει άψογη αθλητική και κοινωνική διαγωγή και ήθος .
2 . Ο διαιτητής που ενεργεί κατά παράβαση των ανωτέρω υποπίπτει σε πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτού και τις περιστάσεις κατά τις οποίες αυτό τελέστηκε, με τις ποινές της έγγραφης επίπληξης, του προσωρινού αποκλεισμού από διευθύνσεις αγώνων και της διαγραφής από τους πίνακες όλων των κατηγοριών. Η πειθαρχική δίωξη διαιτητή γίνεται ύστερα από έγγραφη αναφορά αρμοδίου οργάνου .
3 . Ειδικότερα μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων του διαιτητή περιλαμβάνονται ιδίως τα εξής, για την τέλεση των οποίων επιβάλλονται οι πιο κάτω ποινές, που αναφέρονται μέσα σε παρένθεση :
α . Η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του ( ποινή έγγραφης επίπληξης ή αποκλεισμού μέχρι τριών ( 3 ) μηνών ) .
β . Η αδικαιολόγητη άρνηση συμμετοχής του σε αγώνα για τον οποίο είχε οριστεί ( ποινή αποκλεισμού ενός ( 1 ) μήνα ) .
γ . Η μη προσέλευσή του σε αγώνα ή η προσέλευσή του μετά την έναρξη του αγώνα στον οποίο είχε οριστεί ή αποχώρησή του πριν από τη λήξη του αγώνα, αδικαιολόγητα ( ποινή αποκλεισμού 1-2 μηνών ) .
δ . Η συμμετοχή του σε αγώνα, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου οργάνου ( ποινή αποκλεισμού 2-4 μηνών ) .
ε . Η παράβαση ( κακή εφαρμογή ) των κανονισμών του κρίκετ (ποινή αποκλεισμού μέχρι τριών ( 3 ) μηνών).
ζ . Η παραποίηση του φύλλου αγώνα ή της έκθεσης ( ποινή αποκλεισμού 12 έως 18 μηνών ) .
η . Η μη συμμόρφωσή του στις διατάξεις των προκηρύξεων αγώνων, του παρόντος Κανονισμού, στις οδηγίες, εγκυκλίους και αποφάσεις των οργάνων διαιτησίας και της ΕΛ.Ο.Κ. ( ποινή έγγραφης επίπληξης ή αποκλεισμού μέχρι 6 μηνών ) .
θ . Η λόγω ή έργω υβριστική, απρεπής, ανάρμοστη συμπεριφορά του προς τα μέλη των πάσης φύσεως οργάνων διοίκησης του Κρίκετ και της διαιτησίας, προς τους αθλητές, προπονητές, άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στους αγώνες και στους φιλάθλους ( ποινή αποκλεισμού 3-12 μηνών ). Επίσης η βάναυση συμπεριφορά του προς τα ως άνω πρόσωπα ( ποινή αποκλεισμού 1 1/2-2 έτη ή διαγραφή ) .
ι . Η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο πολιτική ενεργοποίησή του, στο πλαίσιο των διαιτητικών καθηκόντων του ( ποινή αποκλεισμού 3-12 μηνών ) .
ια . Η δωροδοκία του, καθώς και η άμεση ή έμμεση αποδοχή ωφελημάτων ή προνομίων οιασδήποτε φύσης, που σχετίζεται με την άσκηση της διαιτητικής του δραστηριότητας (ποινή αποκλεισμού 1-2 ετών ή διαγραφή).
ιβ . Η προφορική ή έγγραφη διατύπωση δυσμενών κρίσεων κατά των μελών των πάσης φύσεως οργάνων διοίκησης του Κρίκετ και της διαιτησίας, καθώς και κατά συναδέλφων του ( ποινή έγγραφης επίπληξης έως αποκλεισμού 9 μηνών ) .
ιγ . Κάθε ενέργεια της αθλητικής ή κοινωνικής ζωής του που προκαλεί μείωση του κύρους αυτού ως διαιτητή ή συνιστά δυσφήμιση του αθλήματος του κρίκετ ( ποινή αποκλεισμού μέχρι 2 ετών ή διαγραφή ) .
4 . Υποτροπή. Σε περίπτωση τέλεσης νέου πειθαρχικού παραπτώματος από τον ίδιο διαιτητή κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο (παράβαση καθ΄ υποτροπήν), η προβλεπόμενη για το νέο πειθαρχικό παράπτωμα ποινή αυξάνεται στο διπλάσιο.
5 . Συγχώνευση ποινών. Εάν ο διαιτητής υπέπεσε σε περισσότερα από ένα πειθαρχικά παραπτώματα, για τον καθορισμό της συνολικής ποινής του που θα του επιβληθεί, προστίθεται στη μεγαλύτερη ποινή το μισό της προβλεπόμενης ποινής για το άλλο ή για τα άλλα παραπτώματα που τέλεσε.
6 . Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο για τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών είναι η Ε.Δ. και δευτεροβάθμιο το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών ( Α.Σ.Ε.Α.Δ.).
7 . Την πειθαρχική δίωξη στους διαιτητές που υπέπεσαν σε παράπτωμα ασκούν η Ε.Δ., το Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ .
8 . Όταν ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, ο παραπεμπόμενος διαιτητής τίθεται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Ε.Δ. Το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να υπερβεί τις είκοσι (20) ημέρες. Αν του επιβληθεί ποινή προσωρινού αποκλεισμού από διαιτησία σε αγώνες, ο χρόνος έκτισης της ποινής αρχίζει από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διαιτητής.
9 . Η απόφαση της Ε.Δ. εκδίδεται, ύστερα από κλήση του διαιτητή σε απολογία. Η κλήση σε απολογία επιδίδεται στον διαιτητή τουλάχιστον τρεις ( 3 ) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ε.Δ. και καθορίζει σαφώς το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα. Στην κλήση, επίσης, πρέπει να αναφέρεται ο τόπος, ο χώρος, η ημερομηνία και η ώρα συνεδρίασης της Ε.Δ. που θα επιληφθεί του παραπτώματος. Η απολογία μπορεί να είναι προφορική ή έγγραφη. Πριν από την απολογία του, ο διαιτητής έχει δικαίωμα να λάβει γνώση των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσής του.
10 . Η πειθαρχική ποινή εκδίδεται από την Ε.Δ. το αργότερο μέσα σε οχτώ ( 8 ) ημέρες από τη συνεδρίαση αυτής και κοινοποιείται στον διαιτητή και στην ΕΛ.Ο.Κ.
11 . Κατά της απόφασης της Ε.Δ. που επιβάλλει ποινή επιτρέπεται άσκηση προσφυγής στο Α.Σ.Ε.Α.Δ., κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 126 του Ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 3057/2002. Η άσκηση της προσφυγής στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης της Ε.Δ.

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 13 – Γενικά”]

1 . Οι διατάξεις των άρθρων του παρόντος Κανονισμού εφαρμόζονται ανάλογα και στους διαιτητές μη εν ενεργεία.
2 . Οι διαιτητές διατηρούν το δικαίωμα να αυτονομηθούν και να ιδρύσουν Ομοσπονδία ή Σύνδεσμο Διαιτητών κρίκετ , σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 2725 / 99 , του ν. 3057 / 02 και των τροποποιήσεών τους .

[/toggle]
[toggle title=” Άρθρο 14 – Έγκριση Κανονισμού”]

Ο παρόν αποτελεί το Κανονισμό διαιτητών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ , συγκείμενος από δέκα τέσσερα ( 14 ) συνολικά άρθρα , καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 και 45 του ν. 2725/99 , όπως αυτά αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 67 και 68 του ν. 3057 / 2002 και των τροποποιήσεων τους, ψηφίστηκε από την Γ.Σ. των Σωματείων – Μελών της ΕΛ.Ο.Κ. της ………… , ακολούθως υποβλήθηκε προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Υφυπουργό Πολιτισμού .

[/toggle]

Share With: